Cel de-al cincelea pas in CARIERA MEA DE SUCCES: DEFINIREA

Dupa ce am aflat DE CE-ul si CE NE DORIM SI NE PASIONEAZA, apoi care este importanta VISARII si cum sa ne mentinem MOTIVATIA indiferent de situatie, incepem sa trecem la partea mai pragmatica a calatoriei spre CARIERA TA DE SUCCES.

Cel de-al cincilea pas, pe care il vom face saptamana aceasta este: DEFINESTE cat mai clar ce iti doresti.

Este extraordinar sa visezi mare, dar e important sa poti transforma acele vise in realitate, iar pentru asta, claritatea e un pas important. Nu degeaba se spune ca ceea ce nu vezi clar, obtii rar. 😉

Majoritatea oamenilor care nu isi indeplinesc obiectivele o fac pentru ca nici ei nu stiu clar ce vor sa realizeze. La intrebarea ”CE ITI DORESTI?”, primesc foarte des raspunsuri de genul:

”Vreau sa castig mai mult!”

”Vreau sa devin mai bun!”

”Vreau sa termin cursul!”

”Vreau sa imi gasesc un alt loc de munca.”

Din pacate, niciunul dintre raspunsurile de mai sus nu reprezinta un obiectiv suficient de clar astfel incat sa te poti concentra pe a-l transforma in realitate. De exemplu “vreau sa castig mai mult”ce inseamna? Vreau sa castig cu 10 lei mai mult, cu 100 sau cu 1000? Pentru ca e o diferenta, nu?

Daca si tu te regasesti in ”categoria” de mai sus, uite ce iti propun eu in asa fel incat sa stii directia si destinatia in care vrei sa ajungi atat maine, cat si in viitor:

Creeaza-ti liste de obiective si  planuri in 3 directii:

-Terme scurt (1-30 zile)

-Termen mediu (1-12 luni)

-Termen lung (1-5 ani )

Cum faci asta? Mai intai o iei in ordine inversa:

Plan pe termen lung: poate cel mai greu plan, pentru ca aici analizezi oportunitatile de viitor, iti dezvolti visele si planifici unde vrei sa ajungi in urmatorii 5 ani.

Plan pe termen mediu: aici sunt acele actiuni multiple care sunt stabilite pe pasi si cu puncte de reper, astfel incat sa poata fi urmarite si duse la indeplinire.

Plan pe termen scurt: adaugi aici putine actiuni, care pot fi indeplinite fara mare efort.

De ce in ordine inversa? Deoarece, pentru a putea transforma planul in ceva concret, este foarte important ca actiunile din planul mare sa fie impartite in actiuni pe termen scurt si mediu. 

Una dintre cele mai importante lectii pe care le-am invatat ca si antreprenor este cat de IMPORTANT ESTE SA STII UNDE VREI SA AJUNGI. Pentru ca, atunci cand stii unde vrei sa ajungi…

…ai un focus clar pe obiective si pe directia in care vrei sa mergi;

…nu te lasi distras pe drum de alte lucruri care par interesante dar nu au important sau, relevanta pentru ceea ce ti-ai propus;

…iti pastrezi energia si motivatia, pentru ca stii unde vrei sa ajungi, faci pasi pe parcurs si te bucuri sa vezi ca inaintezi pe acest drum;

…stii clar in ce sa te implici si in ce nu, astfel incat sa nu iti pierzi energia pe drum;

…stii cand sa spui stop, inainte sa iti dai seama ca ai investit o gramada de energie intr-o directie in care te-a dus valul si nici nu voiai sa mergi acolo.

Inca ceva FOARTE IMPORTANT:

Iti recomand sa creezi aceste planuri pentru fiecare zona din viata ta, cum ar fi:

Familie

Cariere

Dezvoltare personala

Bani

Conditie fizica 

Comunitate

Stil de Viata 

Aventura

Etc.

Cu siguranta, pentru unele zone o sa iti fie mai usor sa faci asta, iar pentru altele mai greu. Mai mult chiar, am observat ca avem tendinta de a ne realiza mai mult intr-o anumita sfera si mai putin in altele. Insa atunci cand iti focusezi toata energia intr-o sigura zona, indiferent care, pierzi din vedere perspectiva de ansamblu si faptul ca merita sa tinem cont de toate nevoile noastre umane.

Cum fac eu?

Pentru mine functioneaza foarte bine urmatorul mod de a stabili obiective:

imi iau o zi pentru mine in care ma gandesc la ceea ce vreau, care este viziunea mare pe termen lung, imi clarific gandurile, imi dau voie sa visez si pun pe foaie  directia in care vreau sa merg. Apoi, de la acea perspectiva pe 5 ani, impart lucrurile pentru fiecare an in parte pana cand ajung la 12 luni. Aici imi place sa lucrez pe modelul conceput de Andy Szekely (il gasesti mai jos), in care imi completez obiectivele impreuna cu Codruta, sotia mea. Dupa care trecem si ne stabilim obiectivele lunare.


Acum e randul tau!


Iti propun sa iei foaia si pixul in mana si sa incepi chiar acum sa iti creezi listele si planul. Cand ajungi la obiectivele pe 12 luni, foloseste acest model creat de Andy si pe care ti-l recomand pentru ca acopera toate ariile importante din viata ta ca individ, in asa fel incat sa ai un echilibru:

 

Nu uita sa imi scrii si sa imi spui daca ai reusit sau ai nevoie sa vezi de exemplu acest tabel completat cu obiectivele mele, ca sa intelegi mai bine.

Spor si pana saptamana viitoare, te las cu acest gand:

Victoria iubeste pregatirea si depinde de ea.

No Replies to "Cel de-al cincelea pas in CARIERA MEA DE SUCCES: DEFINIREA"


    Got something to say?

    Some html is OK