Cel de-al doilea pas in CARIERA MEA DE SUCCES: DORINTA SI PASIUNE

CEL DE-AL DOILEA PAS IN CARIERA MEA DE SUCCES: DORINTA SI PASIUNE

Dupa o perioada foarte aglomerata, cu workshop-uri si evenimente, a venit momentul si pentru cel de-al doilea pas din CARIERA MEA (SI A TA!) DE SUCCES (daca ai ratat articolul despre PRIMUL PAS, il gasesti AICI).

Cel de-al doilea pas este: DORESTE-TI! – Urmeaza-ti PASIUNEA, pentru ca ea este acea forta care ne determina sa fim mai buni, sa actionam si sa avem rezultate. Pasiunea este forta care iti da energia de care ai nevoie sa excelezi.

In articolul precedent vorbeam despre IKIGAI, iar azi iti propun sa luam o parte din acest concept, partea de Pasiune – la ce esti bun.

De-a lungul timpului descoperi tot felul de pasiuni, unele mai mici, altele mai mari, unele mai trecatoare altele mai stabile. In majoritatea cazurilor, ai 3 optiuni in care te situezi:

 1. Cautare – nu stii inca ce anume te pasioneaza exact.
 2. Aliniere – stii care este pasiunea ta, dar inca nu o urmezi.
 3. Implicare – iti urmezi pasiunile in permanenta.

Iar de aici, sunt doua aspecte:

iti castigi existenta urmandu-ti pasiunea SAU iti castigi existenta pentru a-ti urma pasiunea.

Eu sper ca faci parte din prima categorie. E locul de unde am vazut cei mai multi oameni impliniti, care pot sa ii inspire si pe altii prin pasiunea pe care o transmit. Dar, daca nu esti inca acolo, am pentru tine cateva intrebari ajutatoare care sa iti clarifice drumul, intrebari pe care le vei gasi la finalul acestui articol,  asa cum te-ai obisnuit deja.

Inainte insa, vreau sa iti spun o poveste din experienta mea, care contine unul dintre lucrurile care m-a ajutat sa evoluez si care, in ziua de azi, il vad din ce in ce mai putin la cei care incep meseria de coafor:

Inca de mic am rezonat cu un gand care m-a urmarit in tot ceea ce am facut: “LUCRURILE SE FAC CU 100% PASIUNE SAU DELOC”. In primii ani de meserie faceam tot posibilul sa ajung pe langa oameni care ma inspirau si de la care puteam sa invat mai mult. De cate ori am avut ocazia sa ajung in salonul unui maestru sau in backstage, la pregatirea modelelor, eram cel care era disponibil in permanenta.

Am facut tot ce era nevoie pentru a putea fi langa acesti oameni. Adica, am fost prima data UCENIC, primul stadiu din lungul drum catre MAIESTRIE*, si am facut asta cu toata bucuria deoarece, pe langa oportunitatea de a modela comportamente de la ei sau “de a fura meseria”, am invatat mult mai mult de atat:

Am vazut cum poti sa fii un lider prin puterea exemplului – sa fii cel care isi matura parul la scaun dupa tuns, isi strange lucrurile si lasa postul de lucru impecabil.

Am invatat cum sa abordez clientii, cum sa fiu un profesionist.

Am invatat cum sa fiu omul care sunt azi!

Este adevarat ca, pe drum, pot interveni multe lucruri care sa te distraga sau pe care este necesar sa le faci pentru a-ti putea urma pasiunile in continuare. Unii le numesc compromisuri. Eu, insa, cred ca este vorba doar de o buna prioritizare, astfel incat fiecare actiune sa fie asumata.

Am avut mai multi colegi si prieteni care au trecut prin aceeasi situatie. Toti erau coafori foarte buni, pasionati de meseria lor, buni si recunoscuti in ceea ce fac. Au lucrat in saloane recunoscute, si-au format o baza de clienti, au inceput sa aiba un venit consistent si, in cele din urma, le-a venit ideea sa isi deschida propriul salon. Sa faci un salon nu este cel mai greu lucru, mai complicat este sa il faci sa mearga si sa reziste… Odata ce iti deschizi un salon, incep sa se diversifice actiunile si sa apara lucruri care pot sa te depaseasca, lucruri care trebuie facute neaparat… si asa incepi sa faci altceva decat ceea ce iti place. In concluzie, si-au deschis un salon pentru a fi “liberi”, independenti, si au ajuns sa faca tot mai putin din ceea ce le place… O mare parte din ei si-au pierdut pasiunea, inclusiv pentru meseria de coafor, si doar o foarte mica parte au constientizat ce s-a intamplat si au putut sa faca o schimbare.

Ca sa nu ajungi intr-o situatie de acest gen, te sfatuiesc SA IEI UN PIX SI O FOAIE si sa faci o lista cu actiunile pe care le faci zi de zi sau cu actiunile pe care le-ai avea de facut daca ti-ai asuma un alt rol, actiuni pe care:

– adori sa le faci

– iti place sa le faci

– trebuie sa le faci

– urasti sa le faci

Sugestia mea sa umpli cat mai mult lista cu actiuni zilnice din primele doua categorii, astfel incat sa tii focul pasiunii aprins si sa ai ”combustibil” ca sa treci peste actiunile din celelalte doua categorii.

Iar daca ai nevoie de mai mult ajutor, uite si intrebarile pe care ti le-am promis, intrebari care sa te ajute sa iti dai seama care este pasiunea ta si cum o poti tine mereu vie:

 1. Ce anume faci ca sa te relaxezi si sa iti incarci bateriile?
 2. Ce actiuni/activitati te fac sa simti ca timpul trece foarte repede?
 3. Ce anume iti da sentimentul ca ai un scop in viata?
 4. Ce iti aduce cea mai mare satisfactie in viata?
 5. Ce mostenire ti-ar place sa lasi in urma pasiunii tale?

La final, cu riscul de a intra in categoria ”motivational”, inchei spunandu-ti ceea ce imi spun si mie in fiecare zi de foarte multi ani si pentru care iti garantez ca SE POATE:

Fa ce iti place!

Urmeaza-ti pasiunea!

Urmeaza-ti inima!

Fa activitati care iti dau energie!

****************

(*P.S: daca vrei sa afli mai multe despre stadiile prin care trebuie sa treci in absolut orice meserie ca sa ajungi sa o practici la cel mai inalt nivel, cel de MAESTRU, la care ii inspiri si pe cei din jur, iti recomand cu drag cartea lui Andy Szekely, ”Formula Maiestriei”.)

No Replies to "Cel de-al doilea pas in CARIERA MEA DE SUCCES: DORINTA SI PASIUNE"


  Got something to say?

  Some html is OK