Structura firului de par

Dupa ce am aflat cum intretinem un scalp sanatos, astazi discutam despre structura firului pe par.
In general, acesta este alcatuit din 3 straturi precum un creion:
  • strat exterior- cuticula (subtire si plata precum vopseaua care acopera creionul)
  • strat mediu- cortex (partea principala si cea mai puternica a firului de par, precum lemnul creionului)
  • stratul central- maduva (trece prin centru firului de par, precum mina creionului)

Cuticula

Stratul protector care inveleste suprafata exterioara a parului. Este asemanat cu niste solzi suprapusi, de culoare translucida, care permit usor observarea culorii pigmentilor din cortex.
Este format din 7-10 straturi si cu cat firul de par este mai gros cu atat are mai multe straturi de cuticula. Cu cat un fir de par este mai deschis la culoare, cu atat straturile scad. Stratul exterior este foarte puternic si asigura integritatea firului de par, dar poate fi foarte usor deteriorat cu substante chimice- precum permanentul si decolorarea excesiva- sau operatiuni dure cum ar fi pieptanatul agresiv.
Daca solzii cuticulei sunt agresati, substantele chimice patrund mult mai usor in cortex iar parul devine aspru, tern, fara stralucire si chiar casant. Daca solzii nu sunt afectati parul arat puternic, matasos si stralucitor.

Cortex

Trebuie sa intelegem ca acesta este stratul care sufera cele mai mari modificari in momentul in care modelam, fixam, tratam, vopsim, decoloram sau schimbam forma firul de par. Cortexul este format din mai multe fibre in forma de spirala care sunt rasucite precum lana pentru crosetat. Aceste fibre se pot intinde iar apoi revin la lungimea lor initiala, aceasta determinand elasticitatea parului.
Parul este alcatuit din proteina de keratina, care la randul ei este alcatuita din aminoacizi care formeaza lanturile de polipeptide, aceste lanturi fiind legate intre ele prin verigi. Exista doua tipuri de verigi:
  • Legaturile temporare alcatuite din hidrogen sau sare care se sparg atunci cand parul este uscat, fixat, intins sau pieptanat in alt fel. Se numesc legaturi temporare pentru ca odata umezit parul, ele revin la forma initiala.
  • Legaturi permanente disulfide, care se pot rupe doar cand sunt aplicate pe par substante chimice puternice sau permanente.
In interiorul cortexului se afla pigmentii- granulosi si difuzi, sau melanina si feomelanina- care formeaza culoarea firului de par.

Maduva

Nu are un rol vizibil si nu exista in toate firele de par, in mod special in cel subtire.
TIPS: Cum analizam firul de par astel incat sa stim cum sa lucram cu el mai bine? Sunt 2 pasi care trebuie respectati:
  • Analizarea elasticitatii parului– tragem usor de firul de par iar daca isi revine la forma initiala acesta are o elasticitatea buna si putem sa il coloram, decoloram si modelam cum dorim. Insa, daca nu isi revine, ar fi bine ca ininte de orice procedura sa facem un set de tratamente, preferabil dedicate pentru reconstructiei cortexului.
  • Analiza porozitatii parului– tragem usor cu degetele de la radacina catre varf pentru a vedea daca porozitatea parului este constanta sau diferita, daca parul este poros se va incurca si va fi mat, moment in care este recomandat sa facem cateva tratemente pentru inchiderea cuticulei si aducerea parului la un PH-ul lui normal de 4,5 – 5,5.
Pe scurt daca parul este aspru, se incurca si nu are luciu, este afectat stratul exterior- cuticula. Daca parul se rupe si nu mai are elasticitate, este afectat stratul interior- cortexul.
Sper ca toate aceste informatii sa iti fie folositoare si acum sa privesti intreg procesul in momentul in care tratezi, modelezi, colorezi sau decolorezi firul de par.

No Replies to "Structura firului de par"


    Got something to say?

    Some html is OK