Cele mai frecvente probleme ale scalpului

Pentru a oferi un serviciu calitativ este recomandat sa le oferim clientelor un diagnostic cat mai profesional, lucru care ne ajuta si sa ne crestem valoarea in ochii lor. Iar pentru asta trebuie sa fim cat mai bine pregatiti. “Spontaneitatea si creativitatea stau la celalalt capat al pregatirii” sau, cu alte cuvinte, cu cat esti mai bine informat si pregatit cu atat poti face fata oricarei situatii si poti influenta rezultatele finale.

Un prim inceput in diagnosticul tehnic este analiza scalpului si a firului de par, pentru a cunoaste “materia prima” cu care urmeaza sa lucram. Este recomadat ca acestea sa fie analizate individual:

Scalpul este sursa de sanatate a parului, iar un scalp ingrijit si sanatos inseamna un par puternic si frumos.

Din papila dermala creste firul de par care este sustinut de muschiul erector si hranit prin capilare. Firul de par iese la suprafata scalpului prin foliculi. In mod normal un folicul are potentialul de a gazdui intre 1 si 3 fire de par, iar cu cat exista mai multe cu atat parul este mai des. Pentru ca scalpul sa fie protejat, glanda sebacee si glanda sudoripala produc sebum, lipide si protide. Dereglarea acestora duce la probleme de ingrasare sau uscare a scalpului, iar problemele de elasticitate pot rezulta chiar in caderea parului.

Ciclul de viata al unui fir de par este cuprins intre 1 si 7 ani, perioada de crestere activa fiind numita faza anagena. Aceasta este urmata de faza catagena, perioada in care firul de par se desprinde din radacina si care dureaza aproximativ 2 saptamani. Urmatoarea etapa, faza teleogena, constituie o perioada de odihna de 3-4 luni in care parul este inca sustinut de muschii scalpului. In tot acest timp, parul poate sa cada treptat, acesta fiind momentul in care se intervine cu tratamente impotriva caderii parului si pentru stimularea cresterii. In final, ciclul este reluat incepand cu faza de crestere activa a parului.

cele mai frecvente probleme ale scalpului

Cateva din problemele moderne cu care ne intalnim la nivel al scalpului sunt:

 • Secretia excesiva de sebum (glanda sebacee produce prea mult sebum)

Sfat: Samponarea usoara a scalpului fara un masaj puternic, folosirea produselor specifice, prelungirea numarului de zile intre samponari pentru a reobisnui glandele sa produca sebum in cantitati normale, folosirea produselor pe baza de pudra, uscarea parului cu volum – ridicat de pe scalp. Folosirea periodica a unui gomaj petru scalp pentru a indeparta sebumul cristalizat la nivelul foliculului.

 • Uscarea scalpului (glanda sebacee si glanda sudoripala nu produc suficienta protectie)

Sfat: Folosirea sampoanelor si a mastilor hidratante, alaturi de un tratament care stimuleaza circulatia la nivelul scalpului si hidrateaza.

 • Descuamarea (bucati de celule – piele – care se desprind de scalp)

Sfat: Folosirea produselor de gomaj pentru scalp astfel incat celulele moarte sa fie indepartate in totalitate.

 • Matreata (bacterie care poate fi transmisibila prin obiectele personale de ingrijire a parului)

Sfat: Folosirea sampoanelor specifice si fiolelor speciale cu efect anti-recidivant.

 • Dermatite (zone iritate care se pot inrosi)

Sfat: Utilizarea sampoanelor calmante si fiolelor regenerante.

 • Alopecie si alopecie areata (caderea parului in anumite zone sau chiar in totalitate)

Sfat: Folosirea tratementelor pe baza de aminexil sau celule stem vegetale, tratamente medicale sau laser pentru regenerare.

 • Psoriazis (organismul produce celule mult mai repede decat capacitatea corpului de a le schimba)

Sfat: Utilizarea produselor si cremelor pe baza de amoniac si a sampoanelor exfoliante.

Acestea sunt majoritatea problemelor cu care ne confruntam zi de zi in salon, si carora trebuie sa stim cum sa le facem fata intr-un mod cat mai eficient. In urmatorul articol vom vorbi despre structura firului de par astfel incat sa avem un control cat mai mare aupra rezultatului final.

Va doresc o saptamana minunata!

No Replies to "Cele mai frecvente probleme ale scalpului"


  Got something to say?

  Some html is OK