Tu ce faci azi ca sa iti fie bine maine?(II)
Planul meu de invatare si aplicare pentru noi obiceiuri
1. REZOLVA SI INCHIDE
Asa cum ti-am promis in articolul anterior, am revenit sa iti povestesc care este planul meu de invatare si cum il aplic eu pentru a crea noi obiceiuri in aceasta perioada provocatoare si noua pentru noi toti.
Pe masura insa ce ma gandeam cum sa structurez acest articol, mi-am dat seama ca, inainte de a trece la actiuni noi si a cauta modalitati productive prin care sa ne ocupam timpul eficient, avem nevoie sa facem facem ceva extrem de important inainte:
sa inchidem toate cercurile pe care le tinem deschise de mult timp!
La ce ma refer? La toate lucrurile ramase nerezolvate pe care le tot amanai si amanai pentru…”cand o sa am timp”. Uite ca acum ai timp! Da-le jos din spate. Nu le mai cara. Inchide-le si porneste la drum mai usor.
Cu cat avem mai putine de ”carat in spate”, cu atat ne va fi mai usor la START. De aceea, iti propun sa te uiti inapoi, sa vezi care sunt locurile in care ai lasat lucruri neterminate si sa faci ceva in privinta aceasta.
Pot sa fie chestii marunte care s-au tot adunat (curatenie in foldere, discutii amanate etc) sau lucruri mai mari de care ti-a fost frica sau le-ai tot amanat sub pretextul ca ”nu e momentul acum de asta”.
2. IDENTIFICA SI RENUNTA LA VECHILE OBICEIURI
Eu sunt convins ca, daca s-ar finaliza aceasta nebunie acum, foarte multi dintre noi nu ar invata nimic si am continua sa facem aceleasi lucruri! Si, cum bine zicea Albert Einstein, ”este o nebunie sa faci acelasi lucru si sa te astepti la rezultate diferite”.
De aceea, cred cu tarie ca, pentru a pune cu adevarat in aplicare un nou plan, este important sa lasam mai intai la usa vechile obiceiuri si sa incepem sa privim catre cele noi, de care avem nevoie sa ne duca mai departe. Pentru ca, asa cum bine stii si tu, “ce te-a adus pana aici nu te va duce mai departe”!
Si pentru ca e important sa iti pastrezi zambetul pe buze, o sa iti spun un banc (cu morala 😛 ) pe care e posibil sa il stii deja daca ai fost vreodata la vreunul dintre training-urile mele:
“Gheorghe venea de la munca campului, tare obosit si insetat. In drum spre casa se opreste la Ion sa ii ceara un pahar cu apa. Ion statea linistit pe prispa casei, in scaunul lui cu balansoar si se legana incet. Langa el statea cainele, care schiauna in surdina.
– Da, ma, Ioane, ce are canele acela? Intreaba Gheorghe mirat.
– Apoi, stiu io bine ce are, raspunde Ion calm.
– No bine ma, da atunci de ce nu ii faci nimic?
– Apai sede pe un cui.
– Pai bine ma Ioane, si de ce nu se ridica?
– Apai, nu il doare suficient!”
Multi dintre noi stateam pe un cui pana la inceputul acestui moment si nu ne ridicam de pe el pentru ca… nu ne durea suficient. Este demonstrat ca oamenii fac schimbari majore in viata lor din doua motive:
1. 85% dintre ei trec printr-o durere atat ne mare incat singura sansa dupa este schimbarea.
2. 15% vad cum un nou obicei le-ar putea aduce un mare plus de valoare in viata.
Sfatul meu este: ia ceea ce se intampla in aceste zile si foloseste ca motivatie sa rupi tiparul si sa schimbi ceea ce oricum stiai ca nu iti mai este folositor. Sau, altfel zis, ridica-te de pe cui! ☺
3. INSTALEAZA NOI OBICIEIURI
In articolul precedent ti-am spus care sunt pasii pe care i-am facut eu pentru a avea mai multa claritate si vedea la ce trebuie sa renunt si ce trebuie sa aduc nou in viata mea. Iti recomand cu tarie sa nu treci peste acesti pasi pentru ca, desi e posibil sa ai impresia ca stii deja, iti garantez ca sunt mari sanse sa fii surprins.
Si iti spun asta din propria experienta. 😉
Este important sa hotaram mai intai ce vrem sa facem mai departe si, in functie de asta, sa alegem ce vrem/avem nevoie sa invatam, altfel ne vom petrece zilele alergand dintr-o parte in alta (metaforic vorbind, evident ☺), urmarind tot felul de filmulete si webinarii, citind, ascultand etc pentru ca la final sa ne simtim si mai incarcati si mai confuzi decat eram la inceput. Iar din ceea ce vad ca se intampla in online in aceste zile sunt toate sansele sa faci deja asta. 😉
Asadar, nu trece mai departe pana nu iti limpezesti mintea!
Gata? Hai sa trecem mai departe!
Pentru a incepe munca la noi obiceiuri avem nevoie de cateva ”ingrediente”:
- MEDIUL potrivit – ceea ce, in clipa de fata, poate sa fie o mare provocare pentru multi dintre noi. Mediul potrivit inseamna sa iti asezi coltisorul tau de invatare, sa te asiguri ca ai spatiu, liniste sau muzica ambientala, lumina si tot ceea ce ai nevoie la indemana.
- MINDSET – dupa ce iti cureti mintea, esti pregatit pentru a instala un nou mod de gandire care sa te duca la succes.
- MENTORI – incepi sa cauti oamenii potriviti care te inspira si de la care vrei sa inveti.
- MUNCA – trebuie sa fii dispus sa depui necesara pentru a deveni varianta ta cea mai buna.
Dupa ce ai toate ingredientele, descarca/copiaza tabelul de mai jos si apoi incepe sa il completezi cu propriile informatii (eu l-am precompletat ca sa iti arat exact cum arata propriul meu plan de invatare din aceste zile):
Ca sa iti fie mai usor, uite si cateva indicatii despre cum s ail completezi:
- Alege abilitatile pe care doresti sa le imbunatatesti (iti sugerez sa nu fie mai mult de 3)
- Evalueaza abilitatea ta azi si creaza un plan realist de evolutie pentru urmatoarea perioada.
- Daca inca nu ai cautat, este momentul sa cauti Mentorii potriviti de la care sa incepi sa inveti.
- Fa o lista cu actiuni concrete pentru fiecare saptamana/zi in parte pentru a putea urmari planul tau de evolutie.
Sper ca aceasta informatie este folositoare si poate sa fie un start bun pentru planul tau de invatare, iar daca ai neclaritati sau completari, nu ezita sa mi le trimiti printr-un mesaj in social media, mail, comment sau cum iti este tie mai bine.
4. SCHIMBA-TI PERSPECTIVA
La final, as vrea sa te las cu niste ganduri care, poate, te vor ajuta sa vezi ceea ce traim astazi si dintr-o perspectiva noua. Mesajul pe care il primim in fiecare zi este ca acest virus a dat lumea peste cap, a pus totul cu susul in jos si a destabilizat lumea.
Dar oare e chiar asa?
Sau poate toata aceasta impresie ca ne punem viata pe pauza este de fapt neadevarata si e tocmai invers – e momentul pe care il tot amanam ca sa luam toate deciziile pe care spuneam ca vrem sa le luam, sa facem acele schimbari pe care ni le tot doream, sau, pur si simplu, chiar e pauza de care aveam nevoie in viata noastra ca sa ne reincarcam?
Daca acceptam ceea ce este si oricum nu mai putem schimba, ne ramane extrem de mult timp si spatiu sa cream ceva nou care ne poate duce la noi moduri de a trai, asa cum spunea Kathleen O’Meara (1839 – 1888) in poezia „Vindecarea”:
Și oamenii au rămas acasă
și au citit cărți și au ascultat,
Si s-au odihnit și au făcut exerciții
și au făcut artă și s-au jucat
și au învățat noi moduri de a fi
și s-au oprit
și au ascultat mai atent
cineva medita
cineva se ruga
cineva dansa
cineva și-a întâlnit umbra
iar oamenii au început să gândească altfel
Si oamenii s-au vindecat.
Și în lipsa oamenilor care trăiau
în mod stupid,periculos,
fără sens și fără inimă,
Pământul începu să se vindece
iar când pericolul se sfarsi,
iar oamenii se regăsiră,
se întristara pentru morți
și au facut noi alegeri
și au visat la noi orizonturi
și au creat noi moduri de a trăi
și au vindecat complet pământul
la fel cum ei fusesera vindecați.
Got something to say?